Vedci vytvorili enzým pre lepšiu degradáciu plastu

  • 15.05.2018
  • Recyklácia plastov
Vedci vytvorili enzým pre lepšiu degradáciu plastu

Výskumníci v USA a Spojenom kráľovstve vytvorili enzým, ktorý by mohol pomôcť vyriešiť problém s PET flašami. Prielom je najnovší zo série výsledkov výskumu, ktoré naznačujú, že niektoré enzýmy a mikróby, ktoré ich používajú, môžu pomôcť pripraviť spôsob, ako degradovať hory plastového šrotu.

John McGeehan a jeho kolegovia neúmyselne vytvorili enzým pre lepšiu degradáciu plastu ako enzým, ktorý sa vyvinul v prírode.

Vedci z Národného laboratória obnoviteľných zdrojov energie USA a univerzity v Portsmouthe uviedli, že vylepšili bakteriálny enzým, aby vyzdvihli jeho schopnosť degradovať PET flaše. Prirodzený enzým je v baktérii Ideonella sakaiensis, ktorú nedávno našli výskumní pracovníci, ktorí degradujú PET flaše v japonskom centre na recykláciu odpadu.

Každý rok sa vyrábajú milióny ton PET fliaš a mnohé z nich sú vyhodené. Rozloženie PET fliaš v prírode môže trvať stovky rokov.

"Všetci môžeme hrať významnú úlohu pri riešení problému s umelými hmotami, ale vedecká komunita, ktorá nakoniec vytvorila tieto" zázračné materiály ", musí teraz využiť všetku technológiu, ktorú majú k dispozícii, aby vytvorila skutočné riešenia," vysvetlil jeden z vedcov, John McGeehan, v tlačovej správe 16. apríla. McGeehan je riaditeľom Ústavu biologických a biomedicínskych vied na škole biologických vied na univerzite v Portsmouthe.

Enzým na rozklad plastov 
  

McGeehan a jeho kolegovia skúmali štruktúru prirodzeného enzýmu degradujúceho PET, keď zistili, že by mohli zvýšiť rýchlosť degradácie manipuláciou s chemickou štruktúrou enzýmu. Zlepšenie bolo skromné, ale vedci sa domnievajú, že väčšie zlepšenia sú možné úpravou proteínovej časti enzýmu.

Nezávisle od práce amerického DOE a Veľkej Británie, študovali výskumní pracovníci Kórejského inovatívneho inštitútu pre vedu a techniku štruktúru prírodných enzýmov a tvrdili, že našli spôsob, ako zlepšiť degradačný potenciál PET. Výsledky v USA a Spojenom kráľovstve boli zverejnené v recenzovanom zborníku časopisu Národnej akadémie vied a následne oznámené v portfóliu Portsmouth University. Kórejský výskum bol publikovaný v peer-reviewed Nature Communications a v následnej tlačovej správe od KAIST.

Výskumníci zistili, že prírodné a zlepšené enzýmy najprv pôsobia metódou skĺznutia do záhybov molekuly PET s dlhým reťazcom. Degradácia začína tam, keď sa reťazec polyméru vplyvom enzýmu rozštiepi enzýmom na dva. Degradácia potom prebieha na koncoch oddeleného polymérneho reťazca.

  • autor:
  • PNE


Mohlo by vás tiež zaujímať